Mandarijn

Mandarijn Chinees

Op onze school wordt uitsluitend les gegeven in het Mandarijn Chinees. Naast het Mandarijn bestaan er in China nog heel veel verschillende dialecten, Kantonees is er daar ook één van. In het lesmateriaal wordt pinyin wel gebruikt, maar wij leren ook het Chinese karakter schrift.

De Chinese talen bestaan al zeer lang, er zijn al geschriften teruggevonden van meer dan 2500 jaar geleden en Chinese karakters op orakelbotten die nog ouder zijn.

Er zijn tien Chinese talen die onderdeel zijn van de Chinese macrotaal:

Mandarijn (Chinees) Wu 吴语 Ke (Hakka) 客家话 Min 闽语 Yue (Kantonees) 粤语 Xiang 湘语 Gan 赣语 Jin 晋语 Pinghua 平话 Hui

Deze talen kunnen worden geschreven met behulp van Chinese karakters, Hanzi. Daarnaast zijn er talen zoals het Yi die ook in China gesproken worden.

Lijstje van rang van de talen die in de wereld worden gesproken:

Beifanghua (Mandarijn) 北方话 (De meeste sprekers ter wereld) Wuyu 吴语 Yueyu (Kantonees) 粤语 Minyu 闽语 Kejiahua (Hakka) 客家话

Hanyu pinyin (IPA: [han jyː pʰín ín ]), ook wel eenvoudig pinyin (Vereenvoudigd Chinees: 拼音; IPA: [pʰín ín ]) genoemd, is een systeem van transliteratie om de officiële taal van China, het Standaardmandarijn, in Latijnse letters weer te geven.

Hanyu pinyin werd in de jaren vijftig van de 20e eeuw door de Volksrepubliek China zelf ontwikkeld, in tegenstelling tot andere systemen om de Chinese taal in Latijnse letters weer te geven, zoals Wade-Giles of Yale.

Hanyu pinyin betekent in het Chinees letterlijk “Chinese-taal-transcriptie”.

Pinyin werd in 1958 goedgekeurd als transcriptiesysteem door de regering van de Volksrepubliek China en in 1979 officieel in gebruik genomen. Het verving het Wade-Gilessysteem.

talenchina